Dialogværktøjet

Byrådet vedtog i 2023 et Tematillæg for landsbyerne, nr. 12 til Kommuneplan 2021-33. Tematillægget er med Kommuneplanrevision 2025 indarbejdet i kommuneplanen, og dermed de generelle retningslinjer. I indeværende Dialogværktøj vil der forekomme flere henvisninger til det daværende selvstændige tematillæg, som nu er en del af den samlede Kommuneplan for Horsens Kommune. I forbindelse med tematillægget blev der udarbejdet en ny og sammenhængende strategi for den fremtidige udvikling af landsbyerne, som danner grundlaget for revisionen af retningslinjerne i Kommuneplan 2021 for Landsbyer og Landdistrikter, retningslinjerne peger nu ind i indeværende dialogværktøj, som forudsætning for udvikling og nybyggeri.

Horsens Kommune valgte, med det daværende tematillæg for landsbyerne, ikke kun at formulere et tematillæg, der tilgodeser de strategiske elementer, men også at udvikle et værktøj, der kan hjælpe med implementering af strategien, til gavn for forvaltningen og kommunens borgere. Derfor er der udviklet nærværende dialogværktøj, der præsenterer retningslinjerne for bygningsudformning i landsbyerne, så borgerne nemmere kan forholde sig til lovkrav og hvor man kan søge hjælp og vejledning til evt. fremtidige byggeprojekter i landsbyerne.

Dialogværktøjet indeholder samtidig et opslagsværk, over alle kommunens landsbyer, der præsenterer de enkelte landsbyer, deres kvaliteter, planlægningsmæssige udfordringer og sårbarheder. Samtidig indeholder opslagsværket strategiske målsætning for udvikling af de enkelte landsbyer. De strategiske målsætninger udmøntes ved konkret at udpege potentielle byggemuligheder, udsigtskiler til bevaring og potentielle rekreative områder, for de enkelte landsbyer.

Dialogværktøj: Landsbyernes udvikling og bevaring blev forankret i Kommuneplan 2021-33, som en ny retningslinje for Landsbyer og Landdistrikter, hvor alt fremtidig udvikling i landsbyerne, skal ske i overensstemmelse med hermed.

Strategien og tematillæggets indhold er beskrevet under retningslinjer for Landsbyer og Landdistrikter i Kommuneplanen.

Lundum station, som er ombygget til bolig.

Nedenfor er oplistet de planlovsændringer, der trådte i kraft den 1. januar 2019 og gældende for kommuneplanlægningen fra den 1. juli 2019.

KAPITEL 2 B STRATEGISK PLANLÆGNING FOR LANDSBYER

§ 5 c. Kommuneplanlægningen skal under hensyn til lokale forhold indeholde en strategisk planlægning, der sammenhængende tager stilling til muligheder for udvikling af landsbyer, jf. § 5 d.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal koordinere den strategiske planlægning for landsbyer med nabokommuner, hvis muligheder for udvikling af landsbyer også er afhængig af udviklingen af landsbyer i disse kommuner.

Stk. 3. Indenrigs- og boligministeren kan fastsætte regler om grundlaget for kommunalbestyrelsens strategiske planlægning for landsbyer.

§ 5 d. Kommuneplanlægningen for landsbyer skal:

  • understøtte en udvikling af levedygtige lokalsamfund i landsbyer,
  • fremme en differentieret og målrettet udvikling af landsbyer og
  • angive overordnede målsætninger og virkemidler for udviklingen af landsbyer.

KAPITEL 4 KOMMUNEPLANLÆGNING

§ 11 a, stk. 1, nr. 23. Kommuneplanen skal indeholde retningslinjer for udviklingen af landsbyer. 

Krav om redegørelse - § 11 e, stk. 3

§ 11 e. Kommuneplanen skal ledsages af en redegørelse for planens forudsætninger.

stk. 3. Redegørelsen for den del af kommuneplanen, som indeholder en strategisk planlægning for landsbyer, jf. § 5 c, stk. 1, skal indeholde

  1. oplysninger om grundlaget for den strategiske planlægning for landsbyer og
  2. en redegørelse for, hvordan kommuneplanlægningen understøtter den ønskede udvikling 
    af landsbyer.

Planloven - kommuneplanens retsvirkninger

§ 12: vedrørende kommunalbestyrelsens beføjelser i regi af kommuneplanen

Stk. 1: Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen, jf. dog §§ 5 u, 19 og 40.

Stk. 2: Inden for byzone kan kommunalbestyrelsen modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

Stk. 3: Inden for byzoner og sommerhusområder kan kommunalbestyrelsen modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

Du kan læse seneste lovbekendtgørelse af lov om planlægning (bekendtgjort d. 1. juli 2020) her.